Deze pagina delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

Bastiaan Bommeljé

Bastiaan Bommeljé (1955; uitgever-boekhandelaar; oudhistoricus; publicist) is sinds 1994 redacteur van het toonaangevende literair-culturele tijdschrift Hollands Maandblad, dat in 1959 werd opgericht door K.L. Poll.

Bastiaan Bommeljé
Bastiaan Bommeljé

Wat was jouw eerste baan in de journalistiek?

Eerste vaste baan was boekenredacteur bij het opinietijdschrift Elsevier, dat destijds (1989) met een serieuze non-fictie boeken sectie de toenmalige ambities voor een breed liberaal-cultureel blad wilde invullen. Daarvoor had ik al jarenlang freelance geschreven voor Vrij Nederland, NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en Hollands Maandblad.

Waarom heb jij destijds voor de journalistiek gekozen?

De journalistiek koos mij. Ik werkte bij de Universiteit Utrecht als onderzoeksmedewerker op de afdeling Oude Geschiedenis, maar de universiteit moest bezuinigen (nothing changes really) en Elsevier deed een aanbod I could not refuse. Na een jaar Elsevier deed NRC Handelsblad een aanbod I could not refuse. Na vijf jaar NRC deed ik mezelf een offer I could refuse, maar toch stapte ik over naar het familiebedrijf om leiding te geven aan de oudste geheel zelfstandige Boekhandel & Uitgeverij van Nederland (Bijleveld te Utrecht). In 1994 kreeg ik het verzoek onbezoldigd toe te treden tot de redactie van Hollands Maanblad en in 2000 kreeg ik het verzoek de redactie van dit toonaangevende literair-culturele tijdschrift (in 1959 opgericht door de legendarische K.L. Poll) alleen te doen. Zulks geschiedt derhalve in mijn niet bestaande vrije tijd, ergens tussen 00.30 uur en 02.30 uur.

Hoe zou je jouw stijl als hoofdredacteur beschrijven?

Hands on editing. Ik hanteer vol compassie, inlevingsvermogen en menselijkheid de redactionele kettingzaag.

Wat is jouw grondregel, jouw onwankelbaar principe?

Er zijn 3 principes in Hollands Maandblad:
1) ik wil goed geschreven stukken die ergens over gaan;
2) bij literair proza mag ik geen moment verveeld worden;
3) bij essays wil ik de namen, de plaatsen en de data eerst, dan pas de opvattingen en nimmer de zenuwgaap van verveling.

Wat is/was jouw mooiste hoofdredacteur-moment?

Een verboden vraag; zou in Hollands Maandblad de kolommen niet halen.

Welke kant van het hoofdredacteurschap vind je de aardigste?

Jong talent op weg helpen en oud talent in je blad lokken.

Wie is in jouw vak de beste?

Een verboden vraag; zou in Hollands Maandblad de kolommen niet halen. Hoe kan iemand dit overzien? En welk van mijn vakken wordt hier bedoeld? Uitgeverij? Oude Geschiedenis? Schrijvers van geschiedkundige recensies? Hoofdredactie in het algemeen? Redactie van literair-culturele tijdschriften?

Op welke prestatie ben je trots?

Emo-vraag. Redacteuren mogen niet trots zijn. Ze moeten redigeren.

Aan welke onderdelen van het hoofdredacteurschap heb je echt een hekel?

Vergaderen.

Wat is jouw grootste blunder geweest?

Mijn blunders zijn even talrijk als monumentaal, maar het zou best kunnen dat de grootste nog moet komen.

Wat wil je absoluut nog bereiken/realiseren?

Olympisch goud op het onderdeel redactioneel kettingzagen. Een no go schoolkrantvraag, geachte redacteuren!

Wie zou je graag nog eens interviewen?

George Harrison van The Beatles, maar dat lukt waarschijnlijk niet meer, dus Peter Stothard, de huidige hoofdredacteur van Times Literary Supplement, verreweg het beste, het intellectueelste en toch ook het leukste wekelijkse boekenblad ter wereld.

Wat raad je jonge redacteuren aan die aan het begin van hun carrière staan?

Hou je oren en je ogen open als je werkt met een goede, ervaren, oudere redacteur, type oude die zelf goed kan schrijven. Hou je oren en je ogen potdicht als je werkt met een luie, uitgebluste oudere redacteur, die zelf nooit goed heeft kunnen schrijven. Beschouw jezelf altijd als de eerste lezer; als jij struikelt over een tekst doen alle lezers na jou dat waarschijnlijk ook..

Als je geen hoofdredacteur was, wat zou je dan willen zijn?

Eeeuhhh… uitgever & boekhandelaar? Oudhistoricus? Recensent? Miljonair? (Dit soort vragen durfden wij zelfs bij de schoolkrant niet eens te stellen!)

Wie is jouw favoriete schrijver/journalist?

Geoffrey O’Brien van The New York Review of Books lees ik vrijwel altijd met plezier, en Seymour Hersh (New Yorker) vanwege de ijzeren discipline waarmee hij de namen, de plaatsen en de data uitzoekt en helder opschrijft. Zij zijn geen ‘favorieten’ (een term van de Facebook-generatie!), maar wel mensen die ik lees als ik een stuk van ze zie.

Aan welke collega-hoofdredacteur wil je de ganzenveer doorgeven?

Frans Smits – hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad, dat onder zijn leiding een van de succestijdschriften van Veen Magazines is geworden en dit jaar het twintigjarig bestaan viert. Ik schrijf al lange tijd voor hem recensies en columns, en zijn uitverkiezing is dan ook alweer een voorbeeld van onbeschaamde journalistieke inteelt, maar daarom niet minder gemeend, en gratis bovendien.